torstai 16. tammikuuta 2014

Kämppä Pariisista

Yleisin kysymys, joka facebookin Pariisi-vaihtari-ryhmissä kiertää, on "miten ihmeessä täältä saa kämpän". Ei se helppoa olekaan. Toinen suomivaihtari on käsitellyt aihetta jo aikaisemmin täällä, ja haluaisin jatkaa samaa juttua vielä konkreettisemmalla tasolla.



1. Mitä kautta löydän asunnon?

Kannattaa kokeilla seuraavia sivustoja:
- http://www.appartager.com/ (välittää yksittäisiä huoneita)
- http://www.lacartedescolocs.fr/ (välittää yksittäisiä huoneita)
- http://www.locatme.fr/
- http://www.lodgis.com/ (kallis välittäjä, asunnot siistejä - käytin itse tätä, ja oon tosi tyytyväinen)
- http://www.parisattitude.com/ (kallis välittäjä, asunnot siistejä - kaveri käytti tätä, eikä ollut ongelmia)

Opiskelijoiden kannattaa kokeilla myös:
http://www.ciup.fr/ (Cité Universitairesta voi saada asunnon, vaikkei siellä Suomi-taloa olekaan)
http://www.crous-paris.fr/article.asp?idcat=AAD


2. Miten kalliiksi se tulee?

Yksittäisen huoneen voi saada 450-550 eurolla ihan varsinaisesta Pariisista (boulevard périphériquen sisäpuolelta). Yksiö maksaa 600-900 euroa, ja niitä osa niistä on tosi pienikokoisia. Kun Suomessa puhutaan pienestä yksiöstä, tarkoitetaan alle 30 neliöistä. Pariisissa "pieni" on alle 20. Opiskelija-asunnoista en ihan tiedä, minulta meni asuntoa hakiessa ihan ohi nuo kyseiset vaihtoehdot, joten en selvittänyt niitä.

Lisäksi kannattaa huomata, että sähkö on täällä kallista. Pienen yksiön sähkö maksaa noin 40-50 euroa kuussa, vaikka suuria, sähköä syöviä laitteita ei olisikaan.




3. Mitkä alueet ovat kivoja?

Liikkumisen kannalta Montorgueil (2. kaupunginosa) ja Le Marais (3-4. kaupunginosa) lienevät parhaat, koska ne ovat ihan keskellä. Ne ovat muutenkin aika kivoja, tosin siinä määrin turisteja, ettei isoja ruokakauppoja ole lähettyvilläkään.

Asuin syksyn Montmartrella (18. kaupunginosa), Abbessesin ja Blanchen metroasemien välissä. Paikka oli aivan mahtava, siellä oli paljon kivoja ravintoloita ja se kuhisi elämää iltaisin ja viikonloppuisin. (Silleen mukavalla tavalla.) Tykkään myös 5. kaupunginosasta, latinalaiskortteleista, vaikka se onkin vähän rauhallisempaa aluetta kuin Montmartre. (Lue: ei ketään missään, Rue Mouffetardia lukuunotamatta.) Tosi posh-alueet ovat erikseen, esimerkiksi tämä 16. kaupunginosa, jossa nyt majailen.

4. Mille alueelle en halua ainakaan muuttaa?

Pohjoisessa ja koillisessa on alueita, joille en välttämättä muuttaisi. Porte de Clignancourt, Barbès-Rochechouart, LaChapelle ja Stalingrad eivät ole kauhean kivoja, yleisemmin ilmeisesti 19. ja 20. kaupunginosa ovat vältettyjä.

5. Entä, jos en osaa ranskaa?

Ei voi väittää, etteikö kielitaidon puuttuminen vaikeuttaisi asioita. Onneksi kalliimmista monet vuokra-asuntoja välittävistä toimistoista palvelevat myös englanniksi, joten rahalla saa ja hevosella pääsee. Etenkin Lodgiksen kanssa toimiessa palvelu pelasi englanniksi tosi hyvin (olin siinä vaiheessa vähän ujo käyttämään ranskaa), ja sivut oli käännetty ainakin lähes virheettä.

Lyhyen aikaa Pariisissa voi kyllä asua ilman ranskan osaamista, mutta jos olet aikeissa muuttaa pidemmäksi aikaa, alkeiskurssille kannattaa ilmoittautua välittömästi - se vaan helpottaa elämää täällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti